Korg Minilogue XD review
De Korg Minilogue XD kopen?
Toen Korg de Minilogue in 2016 uitbracht was het een echte revolutie. Het is een echte analoge polyfonische synth voor € 500 en er is eerlijk gezegd niks vergelijkbaars op de markt. Drie jaar later biedt het instrument nog steeds de beste waarde op het gebied van analoge synthesizers.
De markt is echter altijd in beweging en Korg is niet van plan om ingehaald te worden. Daarom heeft het bedrijf de Korg Minilogue XD uitgebracht, welke de beste delen van de hele logue-serie samenbrengt. Je krijgt microtuning en de sequencer van de Monologue en de MULTIdigitale oscillator van het Prologue vlaggenschipmodel. Dit is vervolgens combineert in één fantastisch, betaalbaar pakket.
Positieve- en negatieve eigenschappen
- Uitstekende analoge en digitale geluiden (voornamelijk voor pads)
- Door gebruiker programmeerbare oscillator biedt een hoop potentieel
- Overvloed aan fysieke bedieningsknoppen
- Stevige bouwkwaliteit
- Slanke toetsen mogelijk een probleem voor personen met grotere handen
- Niet-programmeerbare arpeggiator en geen key trg/hold functie voor sequencer
Specificaties
Geluidsgeneratie
- Twee analoge VCO’s (zaagtand, driehoek en blok) met octaaf, pitch en vorm bedieningen
- Multidigitale geluidsgenerator (ruis, VPM, gebruiker) met vorm controle
- 4 klankmodi (4 noten polyfonie, unison, chord, arp)
- 2-polig 12 dB filter met cutoff, resonantie, drive en keytrack bedieningen
- Amp envelope (attack, verval, sustain, release)
- Envelope generator (attack, verval, intensiteit)
- Target (pitch 1, pitch 2, cutoff)
- LFO (zaagtand, driehoek, blokvorm) met bedieningen voor rate en intensiteit
- Drie modi (BPM, normaal, 1-shot)
- Target (pitch, vorm, cutoff)
- 49 ingebouwde effecten (chorus, ensemble, phaser, flanger, vertraging en reverb)
Interface
- 37 toetsen (dunne toetsen, aanslaggevoelig)
- X-Y joystick voor pitch bend en modulatie
- 16-staps polyfonische sequencer met vier parameter motion sequencing
- Oled-scherm/oscilloscoop
Invoer/uitvoer
- Hoofdtelefoonaansluiting (stereo phone klink)
- Line out L/mono, R-klinken (monourale phone klink onevenwichtig)
- CV IN 1, CV IN 2 klinken (3,5 mm monourale mini-klink, invoervoltage: -5 V – +5 V (modulatie modus), -3 V – +5 V (CV/Gate modus)
- Sync in (3,5 mm mini-klink, maximaal invoerniveau 20 V)
- Sync out (3,5 mm mini-klink, uitvoerniveau 5 V)
- MIDI in
- MIDI out
- USB B
- Damperpedaal
Hardware
De Korg Minilogue XD is verkrijgbaar vanaf zo’n € 650 en lijkt esthetisch erg veel op de originele Minilogue. Je krijgt dezelfde metalen plaat aan de voorkant, hout aan de achterkant, minimale zwarte draaiknoppen en licht getextureerde schakelaars. Het is ontwerp dat zo langzaam aan erg iconisch begint te worden. Naast de uitstraling is het gevoel echter ook geweldig. De draaiknoppen en schakelaars zijn solide en geven een bevredigend gevoel. Ze lijken van de synths de komen uit de jaren 70, die als tanks gebouwd werden.
Nu we dat gezegd hebben, is dit instrument niet zo zwaar als de legendarische synths van vroeger. Je krijgt duidelijk gevoel dat hij tegen een paar stootjes kan. Tijdens onze test heeft hij zelfs anderhalve week met een kleintje van 1,5 jaar doorstaan. We raden echter af om dit uit te gaan testen.
Je krijgt ook dezelfde slanke minitoetsen van de originele Minilogue. Ze zijn beter en langer dan degene die je terug vindt op de meeste goedkope synths en draagbare MIDI-controllers. Als je echter ‘worstenvingers’ hebt, dan zal je waarschijnlijk nog steeds tegen problemen aanlopen.
Gelukkig heeft Korg de vreemde pitch schuifregelaar van de Monologue en Minilogue overboord gegooid. De joystick waar deze mee vervangen wordt is niet zo vergevend als echte pitch en mod wheels. Het is echter nog steeds een flinke verbetering. Daarnaast is het makkelijk genoeg om de Y-as te koppelen aan alles van cutoff tot LFO rate.
Aan de achterkant vind je alle poorten terug die je verwacht van een synth in deze prijsklasse. Er is een USB om hem te gebruiken als een controller met je computer en om patches toe te voegen via de geluidsbibliotheek. Hij heeft MIDI in en out, maar geen MIDI thru. Hierdoor zal het instrument ietwat gelimiteerd zijn voor een drukke homestudio opstelling. Er is ook een analoge sync in en out, om instrumenten zoals Volca’s en Pocket Operators aan te sluiten.
Daarnaast krijg je ook een hoofdtelefoonaansluiting, stereo line out, een aansluiting voor een damperpedaal en twee Control Voltage (CV) in klinkaansluitingen. Die CV-jacks zijn duidelijk een knipoog naar modulaire synthese, wat steeds populairder wordt. De Korg Minilogue XD wordt hierdoor niet een half-modular zoals de Moog Grandmother (je kan het signaalpad niet herbedraden), maar je kan externe modules aansluiten en deze gebruiken voor het manipuleren van bijvoorbeeld cutoff of vervaltijd.
Eén van de meest unieke functies van de logue-series is het scherm. Niet omdat deze aanwezig is, maar hoe deze gebruikt wordt. Het is een kleine oled die gebruikt wordt voor het navigeren in menu’s en het weergeven van parameterwaarden. Gelukkig hebben de belangrijkste functies fysieke besturingen, dus je hoeft niet te veel in menu’s te duiken. Dit betekent dat het scherm meestal fungeert als een oscilloscoop. Dit laat je zien hoe alle draaiknoppen en schakelaars het geluid veranderen. Als synthesizers nieuw voor je zijn, dan is dit een geweldige leersteun. Het geeft je namelijk een visuele representatie van abstracte concepten, zoals golfvorm en resonantie.
Geluid
Het hart van elke synth is natuurlijk de oscillators en de Korg Minilogue XD stelt niet teleur. Het maakt niet uit of je op zoek bent naar P-Funk-achtige leads of Aphex Twin-achtige bas. De echte kracht zit echter in de dikke, atmosferische pads. Hij kan ook redelijk solide toetsklanken produceren. Als je echter gewend bent aan piano spelen, dan zal je al snel tegen het polyfonie limiet van 4 noten aanlopen.
Je krijgt twee weelderige analoge oscillators met drie golfvormen: zaagtand, driehoek en blokvorm. Voor elke krijg je een draaiknop om de vorm aan te passen en een overvloed aan opties voor het combineren en voicing. Er is een pitch voor het ontstemmen van de twee oscillators, een cross-mod draaiknop, sync en ring mod schakelaars, plus daarnaast de standaard mixeropties.
Zodra je een basisgeluid hebt dat je fijn vindt, kan je het keyboard in de poly modus zetten voor grote pads of unison als je een volle bas wilt. De Chord-modus speelt volle akkoorden voor elke toets die je indrukt. Dit kan je aanpassen door aan een knop te draaien. De arpeggiator heeft daarnaast 13 verschillende modi, waaronder willekeurig en handmatig, maar geen echte programmeerbaarheid.
Als je uiteraard zelf specifieke noten in wilt drukken, dan is er een ingebouwde 16-staps sequencer. Daarmee kan je een riff invoeren en dan het geluid zoveel aanpassen als je wilt. Je kan live in de sequencer spelen of het stap voor stap doen voordat je op afspelen drukt. Helaas kan je in tegenstelling tot de Monologue niet een sequence creëren en vervolgens het keyboard gebruiken om deze te transponeren met de key trg/hold functie.
Dit is min of meer hetzelfde als op de originele Minilogue. Er is echter ook een derde digitale oscillator die rechtstreeks uit de veel duurdere Prologue gehaald is. De MULTIdigital oscillator heeft drie verschillende modi. Het kan een ruisgenerator zijn die een subtiel krakend vintage gevoel aan pads geeft. Je kan hem echter ook op zichzelf gebruiken om onder andere verrassend energieke snaarklanken te maken. Dan is er nog VMP of Variable Phase Modulation, wat de FM-synthese van Korg is. Dit is perfect voor het creëren van die koude metalachtige klanken van de jaren 80.
Tot slot is er een bank van gebruikersgolven. Dit is waar het echt interessant begint te worden. Als je een beetje ervaring met coderen hebt, dan kan je je eigen golfvormen voor de Korg Minilogue XD creëren met een SDK. Er zijn al genoeg personen die dit voor de Prologue gedaan hebben. Korg wilde echter niet bevestigen of de golfvormen gecreëerd door gebruikers compatibel zijn voor alle synths. We hebben zelf geprobeerd om zelfgemaakte golfvormen van de Prologue in de XD te laden en dit lukte niet. Tijdens deze review maakte we echter gebruik van een beta versie van Sound Librarian en een pre-productieversie van de firmware. Mogelijk verandert dit dus nog.
Wat de gebruikersgolven echter echt representeren, is een manier om het geluid van je Minilogue aan te passen afgezien van presets. Er is al een klein ecosysteem van derden die zelfgemaakte oscillators voor de Prologue bouwen en verkopen. Deze zullen ongetwijfeld ook hun weg vinden naar de meer betaalbare XD. Deze zal door zijn prijs waarschijnlijk nog veel meer gebruikers hebben.
Wanneer je naar de signaalketen kijkt betreden we weer het meer traditionele synthgebied. De filter op de XD is volledig nieuw. Hij is echter gemaakt om vergelijkbaar te klinken als de twee-polige versie van de Prologue. Eén van de klachten over de originele Minilogue was dat het filter het lagere uiteinde weg liet vallen wanneer de resonantie verhoogd werd. Het is dus fijn om te zien dat Korg naar hun klanten luistert. Het is niet zo agressief als bij de Monologue. Je kan echter nog steeds degelijk gebulder en geschreeuw uit het instrument krijgen.
Er zijn ook schakelaars voor drive en key tracking. De eerste voegt distortion toe, terwijl de andere de filter cutoff meer opent naargelang je een hogere noot speelt. Deze schakelaars hebben echter maar drie posities: uit, 50% en 100%. Dat limiteert de hoeveelheid subtiliteit die je kan krijgen.
Dan zijn er nog de standaard attack, verval, sustain en release bedieningen voor het invoeren van langzaam veranderende pads tot stevige bas hits. Ook is er een LFO om wat beweging aan je geluiden toe te voegen. Iets waar we hier erg blij mee zijn, is de optie om de LFO te synchroniseren met de BPM. Zodoende hoef je niet meer moeite te doen om dat pulsritme precies goed te krijgen.
Als je bereid bent om een beetje in de menu’s te duiken, dan kan je zelfs nog iets meer diversiteit uit die LFO halen. Je kan instellen om het toe te voegen aan alle oscillators, alleen de analoge, alleen analoog 2 of alleen de digitale oscillator. Dat maakt het mogelijk om complexe evoluerende geluiden te creëren. Zo kan je bijvoorbeeld een ietwat golvende analoge pad hebben die aangevuld wordt door een soepele en heldere digitale sinusgolf.
Tot slot is er een bank met effecten. Er zijn vier modulatie opties (chorus, flanger, phaser en ensemble), 10 verschillende reverbs en zelf verschillende vertragingen, plus daarnaast gesynchroniseerde versie van elke vertraging.
Met zoveel bewegende delen is het maar goed dat Korg voldoende ruimte biedt voor het opslaan van patches. 500 om precies te zijn. Ongeveer 150 zijn al gevuld met geluiden van Korg. Er zijn zelfs een aantal aardig indrukwekkende patronen die drums en melodieën tegelijkertijd afspelen vanuit de sequencer. Dit alles is echt een hoop, vooral voor maar € 650.
De concurrentie
Als je op zoek bent naar een andere polyfonische analoge synth met een keyboard in deze prijsklasse, dan heb je maar twee andere opties. De originele Minilogue en de Behringer DeepMind 6. De originele Minilogue is nog steeds een zeer capabele analoge synth. Deze is vooral goed in het produceren van weelderige pads.
Voor € 500 krijg je nog steeds een koopje. Dit is vooral het geval als je niet geïnteresseerd bent in de digitale vaardigheden van de Korg Minilogue XD. De DeepMind 6 heeft een polyfonie van 6 noten en een veel flexibelere LFO. Daarnaast kan je hem net als de originele Minilogue voor € 500 vinden. Recensies van gebruikers zijn echter verdeeld en sommige gebruikers klagen over luidruchtige koelventilatoren en een ondermaatse bouwkwaliteit.
Als je liever een digitale synth hebt, overweeg dan de Roland System-1 welke iets meer dan € 400 kost. Het is een kleine polyfonische synth van vier noten, die rond dezelfde geluidsengine als de System-8 is gebouwd. Dat geeft hem voldoende ruimte voor uitbreiding en flexibiliteit.
Dan is er ook nog de Novation MiniNova, welke zo’n € 300 kost. Deze klinkt duidelijk digitaal en je moet aardig in menu’s duiken om er het maximale uit te halen. Hij biedt echter een geweldige waarde als je stijl meer ‘Skrillex’ dan ‘S U R V I V E’ is.
Conclusie
De combinatie van warme analoge tonen, digitale golfvormen en ingebouwde effecten van de Korg Minilogue XD maken het één van de en misschien wel de meest diverse middenklasse synth die er beschikbaar is. De golfvormen van gebruikers bieden bijna een eindeloos potentieel. We hebben hem zeker nog niet lang genoeg in huis gehad en voornamelijk met de presets gespeeld.
De overvloed aan klanken die je kan bereiken is echter geweldig. Met de logue- en Volca-series heeft Korg een geweldige mix tussen kosten en mogelijkheden gecreëerd. Dat de bouwkwaliteit hier niet onder lijdt is net zo indrukwekkend. Dit is iets wat veel van de concurrenten gewoon nog niet uitgevonden hebben. En wanneer het aankomt op het creëren van een evenwicht tussen prijs en prestatie in een analoge synth, dan is Korg nog steeds het bedrijf dat aan de top staat.