Korg C1 Air review
Niet lang na het aankondigen van het nieuwe vlaggenschip G1 Air, verraste Korg ons opnieuw. We hebben het over de Korg C1 Air. Dit is een wat vereenvoudigde (ook meer betaalbare) versie van de G1 Air. Deze laatste kan je alles over lezen in een andere review. Om eerlijk te zijn hadden we niet verwacht dat Korg zo’n gedurfde stap zou maken.
Ja, Korg maakt geweldige hoogwaardige keyboards en workstations. Maar op het gebied van consumenteninstrumenten voor thuisgebruik, is het bedrijf niet zo succesvol geweest. Tot op heden in ieder geval. In deze Korg C1 Air review zullen we deze nieuwe digitale piano uitgebreid onder de loep nemen.
In dit artikel:
Design
Hoewel je kan zeggen dat alle digitale piano’s erg op elkaar lijken, zijn het volgens ons de details die belangrijk zijn. De C1 Air heeft een slanke, modern ogende kast die zelfs in het kleinste appartement of de hal heel eenvoudig te plaatsen is. Hij lijkt een beetje op een andere populaire piano in deze prijsklasse (Roland F-140R). Maar let vooral op die prachtige voorpoten. Dit vinden we een mooie toevoeging van de C1 Air en geeft de piano een meer hoogwaardige uitstraling. Tot nog toe kwam je dergelijke ontwerpelementen alleen tegen bij digitale piano’s van +€2.000 (Yamaha Clavinova-serie, Kawai CA-serie, etc.). Bij deze piano’s zijn ze echter niet zo compact en slank als bij de C1 Air.
De piano heeft een diepte van slechts 26 cm, wat hem een van de meest compacte piano’s voor thuis maakt. Door de beugels die omvallen voorkomen, moet je hier echter 9 cm aan toevoegen. Houd er dus rekening mee dat je hem niet vlak tegen de muur kan plaatsen.
Net als een akoestische piano is de C1 Air uitgerust met 3 pedalen: soft, sustain en sostenuto. Ze hebben een mooi resistent gevoel, vergelijkbaar met een echte piano. Het is ook van cruciaal belang dat de soft en sustain pedalen de halve pedalen speeltechniek ondersteunt. Dit zorgt voor een subtielere controle en meer expressiviteit.
Een ander belangrijk punt om te benoemen tijdens deze Korg C1 Air review, is dat de piano volledig in Japan wordt geproduceerd, wat een synoniem is voor kwaliteit. Op het gebied van kleuren heb je de keuze uit zwart en wit.
Het deksel van de C1 heeft een soortgelijke uitstraling als wat je op een akoestische piano krijgt. Het zorgt ervoor dat er geen stof en vuil op de toetsen valt en voorkomt dat ze beschadigd raken. Het mooie is dat het deksel een langzaam sluitend mechanisme heeft, zodat je je geen zorgen hoeft te maken dat je vingers tussen het deksel komen.
Het bedieningspaneel bestaat uit 28 knoppen en een draaiknop voor het volume, waardoor je heel gemakkelijk door het instrument kan navigeren. De knoppen zijn voorzien van led-indicatoren, wat betekent dat je kan zien welke geluiden/functies gebruikt worden. Vanuit esthetisch oogpunt vinden we het prettig als er zo min mogelijk knoppen/bedieningselementen op een digitale piano zitten. Tegelijkertijd maakt dit het moeilijker om verschillende instellingen en functies te bereiken. Sommige digitale piano’s in deze prijsklasse hebben slechts 3-5 knoppen. Ze zijn echter meestal compatibel met apps, zodat je ze vanaf een mobiel apparaat kan bedienen.
Aangezien Korg die functionaliteit niet biedt en nog geen app heeft, is het logisch om meer knoppen toe te voegen om de gebruikerservaring eenvoudiger en leuker te maken. Het enige wat we niet fijn vonden aan het bedieningspaneel tijdens deze Korg C1 Air review, is dat het glasachtige oppervlak gemakkelijk vingerafdrukken laat zien (zwarte versie).
Klavier
De C1 Air is voorzien de beste toetsenaction van Korg, welke Real Weighted Hammer Action 3 (RH3) genoemd wordt. Dezelfde action kom je tegen bij professionele keyboards/werkstations van Korg, zoals de Kronos, GrandStage, enz. De grote broer van de C1, de G1 Air, is ook uitgerust met deze action (ze hebben hetzelfde klavier).
De RH3 is een 88-toetsen volledig gewogen action die gebruik maakt van een hamersysteem met vier gewichtszones. Dit betekent dat de toetsen aan het lagere uiteinde zwaarder aanvoelen en steeds lichter worden wanneer je naar het hogere uiteinde gaat. De RH3 is niet te zwaar, maar ook niet licht. Het is meer een middelzware action, waardoor het klavier zeer veelzijdig en plezierig is om te bespelen, ongeacht je speelstijl en techniek. Het is een geweldige keuze voor zowel klassieke pianospelers als personen die graag willen spelen met orgels, synthesizergeluiden en dergelijke. De action is vrij snel en reageert goed. Het voelt zeker niet onhandig aan of iets dergelijks. Het is tijdens deze Korg C1 Air review geen verrassing voor ons dat deze action een hoop fans heeft en die personen niks anders willen.
Het toetsenbord van de C1 Air is natuurlijk aanslaggevoelig, wat je een nauwkeurige dynamische controle geeft over het instrument. Hoe harder je de toetsen speelt, hoe harder het geluid. Daarnaast kun je de aanslag van de C1 Air aanpassen met een van de 5 vooringestelde instellingen (Light, Normal, Heavy, Stable, Steady). Kies de instelling ‘Steady’ als je wilt dat het geluid hetzelfde blijft, ongeacht hoe hard of zacht je speelt. Nog iets dat we opmerkte bij de RH3, is dat hij relatief stil is en erg weinig ruis produceert, vergeleken met de instapactions van Casio en Yamaha. Zelfs bij een laag volume is de stilte indrukwekkend.
Tegenwoordig wordt het steeds populairder voor digitale piano’s om synthetische ivoren toetsen te hebben, in plaats van traditionele acryl toetsen. Hoewel niet iedereen ze fijn vindt, voelt volgens ons hun textuur oppervlak wel prettiger aan en verbetert het de grip een beetje. Helaas biedt de C1 Air geen textuurmateriaal op de toetsen. De zwarte toetsen van het klavier hebben een matte afwerking, wat een mooi gevoel geeft. Ook hier kan het echter niet tippen aan de ebbenhouten gesimuleerde toetsen die je bij sommige hoogwaardige modellen tegenkomt. De deklaag van de toetsen is echter een persoonlijke voorkeur en we kunnen tijdens deze Korg C1 Air review het instrument daar niet te veel op afrekenen.
Geluid
Het hart van de C1 Air wordt gevormd door het Stereo PCM-systeem. Deze levert een authentiek geluid dat zorgvuldig is gesampled uit twee van ’s werelds beste concertvleugels. Twee verschillende vleugels is niet iets wat we vaak zien bij digitale piano’s in deze prijsklasse. Bovendien gebruiken sommige fabrikanten alleen hun eigen vleugelpiano’s voor de samples, wat begrijpelijk is. Maar aangezien Korg geen akoestische piano’s maakt, is het geen probleem voor hen om elke willekeurige vleugel te gebruiken, zonder zich zorgen te hoeven maken over reputatieschade. En dat is precies wat ze hebben gedaan.
De eerste pianoklank op de C1 heet ‘German Grand’, wat onze favoriete pianoklank tijdens deze Korg C1 Air review is. We zijn bijna 100% zeker dat deze klank van een Steinway vleugel komt en dan hoeven we vast niets meer te zeggen. Het is de mooiste en meest veelzijdige pianoklank op het instrument, die geschikt is voor vrijwel elke stijl of genre. Je herkent meteen dat gedurfde, rijke geluid en zal hem waarschijnlijk het grootste deel van de tijd gebruiken.
De andere vleugelpiano klank is ‘Japanese’ en komt volgens ons van een Yamaha vleugelpiano. Alhoewel Yamaha een van de beste akoestische piano’s ter wereld maakt, klonk deze niet zo vol en kleurrijk als de Duitse vleugel. Dit is echter subjectief.
De C1 maakt gebruik van meerlaagse stereosamples. Dit betekent dat er verschillende lagen worden geactiveerd, afhankelijk van de kracht van je toetsaanslagen. De pianoklanken worden verder verbeterd door organische elementen, zoals key-off samples (verschil in klankkarakter afhankelijk van hoe snel de vingers de toetsen loslaten) en natuurlijke demperresonantie (sympathetische snaarresonantie als je met ingedrukt sustainpedaal speelt).
Helaas biedt de C1 Air niet de snaarresonantie van de G1. Desalniettemin zal je onder de indruk zijn van hoe natuurlijk en realistisch de C1 Air klinkt. Zozeer zelfs dat als je je ogen sluit, je jezelf kan laten geloven dat je naast een echte akoestische piano zit.
Naast de twee belangrijkste vleugelklanken biedt de C1 Air tal van pianoklanken en andere instrumenten om je te helpen je creatieve zelf te verkennen. Er zijn 10 klanksecties met 3 klankvariaties in elk daarvan. In totaal krijg je 30 verschillende geluiden onder je vingers.
De enige klankinstellingen/effecten die beschikbaar zijn op de C1 zijn brilliance, reverb en chorus. Deze hebben elk drie aanpassingsniveaus. Er zijn geen opties om een bepaald type reverb te kiezen (Hall, Room, etc.). En over het geheel genomen, hadden we tijdens deze Korg C1 Air review graag meer controle over parameters gezien.
Naast de standaard ‘Equal Temperament’ biedt de C1 Air twee andere stemsystemen die je kan kiezen voor je optredens (Werckmeister III, Kirnberger III).
Polyfonie
De Korg C1 Air heeft een polyfonie van 120 noten. Dit is niets bijzonders, maar in de meeste gevallen voldoende. We willen je tijdens deze Korg C1 Air review aanbevelen om niet te veel op deze functie te focussen. Meer polyfonie betekent namelijk niet automatisch een beter geluid. Het laat gewoon toe om het geluid soepel en volledig te produceren. 120 noten is genoeg om solo te spelen, twee klanken samen te voegen en mee te spelen met wat begeleiding. Dus je hoeft je geen zorgen te maken over klanken die gestolen of noten die afgesneden worden.
Speakers
De luidsprekers op de C1 Air zijn het echter wel waard om over te hebben. Er zitten twee 10 cm (2 x 25W) luidsprekers aan weerszijden van de piano en deze zijn aardig indrukwekkend. Korg heeft echt de lat hoger gelegd met hun nieuwste modellen, omdat de meeste digitale piano’s in deze prijsklasse niet meer dan 12-18 W bieden.
Krachtigere luidsprekers maken het geluid echter ook niet automatisch beter. Er zijn veel factoren die een rol spelen bij het geluid dat je hoort, zoals de kwaliteit van de samples, de kwaliteit en de grootte van de speakers, hun locatie, enz. Tegelijkertijd heb je krachtige luidsprekers nodig om dat grote resonante geluid van akoestische piano’s te krijgen.
Gelukkig stelt de C1 Air niet teleur tijdens deze Korg C1 Air review. Niet alleen zijn de luidsprekers krachtig op papier, maar ze bieden ook een zeer overtuigend geluid. De luidsprekers zijn ondergebracht in een speciaal ontworpen luidsprekerkast. Deze zijn naar de speler gericht en zorgen voor een diep, resonant geluid. Dit maakt de speelervaring meeslepend en realistischer.
Functies
De tijd dat Korg digitale piano’s voor thuisgebruik zeer eenvoudig waren en weinig functies hadden is voorbij. We zijn blij dat Korg eindelijk een MIDI-opname, Lesmodus en enkele andere nieuwe functies heeft geïmplementeerd, die niet beschikbaar waren op oudere modellen zoals B1, LP-380, enz.
Modi
Naast de standaard keyboardmodus, heeft de C1 andere modi waarmee je het keyboard effectiever kan gebruiken.
De ‘Layer’-modus (ook wel Dual genoemd), kan gebruikt worden om twee klanken samen te voegen, zodat ze tegelijkertijd afgespeeld worden. Met deze modus kun je echt prachtige geluidscombinaties maken, waaronder enkele sfeervolle piano + snaren, orgel + koorklanken, enz. Met de C1 Air kun je alle geluiden samenvoegen, zolang ze maar tot verschillende geluidssecties behoren. Je kan de Japanse pianoklanken dus bijvoorbeeld niet samenvoegen met de poppiano. Daarnaast kun je je optreedparameters configureren door de volumebalans aan te passen en het octaaf voor elk geluid te verschuiven.
De conventionele Split-modus, waarbij je twee klanken kan splitsen tussen twee keyboardzones, is niet beschikbaar op de C1 Air. Het geluidsgedeelte ‘bas & piano’, bevat echter 3 klankcombinaties waarmee je een basklank met je linkerhand en een pianoklank met je rechterhand kan spelen.
Een andere handige functie die we tijdens deze Korg C1 Air review willen bespreken is de ‘Partner’-modus, waarmee je duetten kan spelen of kan oefenen met je leraar. De modus verdeelt het toetsenbord in twee gelijke delen (elk 44 toetsen) met identieke toonhoogtes (elke zone heeft zijn eigen middelste C). Zo kunnen twee personen naast elkaar zitten en tegelijkertijd dezelfde noten spelen.
Opnemen en afspelen
Met de ingebouwde MIDI-recorder kun je één liedje opnemen die maximaal twee tracks bevat. Je kan elke track afzonderlijk opnemen en vervolgens als één nummer afspelen. Terwijl je het tweede nummer opneemt, kun je ervoor kiezen om het eerste deel dat je al hebt opgenomen af te spelen. De C1 Air ondersteunt ook punch-in opname. Dit betekent dat je een toevoeging aan een reeds opgenomen deel kan opnemen.
Er is een goede selectie van klassieke stukken op de C1 Air die je kan gebruiken voor luisterplezier en oefening. De C1 Air biedt 40 meesterwerken van beroemde componisten zoals Bach, Mozart, Beethoven, Debussy, enz. Voor elk liedje kun je de linker- of rechterhelft dempen om het te oefenen terwijl je naar het andere deel luistert. Je kan ook het tempo van een liedje aanpassen om een bepaald deel beter te oefenen.
Andere functies
Metronoom is een ander nuttig hulpmiddel om je ritme en tijdswaarneming te oefenen. Afhankelijk van je behoeften kun je de beat, het tempo en het volume van de metronoom instellen.
Met de transponeringsfunctie kun je de toonhoogte in halve stappen naar boven en beneden verschuiven. Dit kan je gebruiken om de vingerzetting te vergemakkelijken of om het bereik van de vocalist aan te passen.
Je kan ook de ‘Master Tuning’ gebruiken (past de toonhoogte aan in stappen van 0,5 Hz) om de C1 Air toonhoogte aan te passen aan die van een ander instrument.
Connectiviteit
Als het aankomt op verbindingen is de C1 Air vrij standaard. De aansluitingen bevinden zich onder de linkerzijde van het keyboard. Hier vind je poorten, zoals MIDI In/Out, Line Out en twee koptelefoonaansluitingen. We zijn behoorlijk teleurgesteld dat de C1 Air geen USB-poorten heeft en in plaats daarvan traditionele MIDI In/Out poorten gebruikt. Vandaag de dag heeft bijna elke digitale piano een USB-naar-host-poort. Hierdoor kunnen ze gemakkelijk aangesloten worden op een computer en gebruikt kunnen worden als een MIDI-controller met verschillende muziekapps. Hoewel je hetzelfde kan doen met de MIDI-poorten, moet je daarvoor een speciale MIDI-USB adapter kopen. Deze zijn niet zo goedkoop en makkelijk beschikbaar als USB A-to-B adapters. Aan de andere kant maken MIDI-poorten het gemakkelijker om de C1 Air rechtstreeks aan te sluiten op andere keyboards en MIDI-apparaten. Dit kan voor sommige personen erg nuttig zijn.
De hoofdtelefoonaansluitingen hebben beide stereo mini (1/8-inch) verbindingen en kunnen worden gebruikt om twee hoofdtelefoons tegelijkertijd aan te sluiten (de ingebouwde luidsprekers worden automatisch uitgeschakeld).
Met de Line Out-aansluiting kun je de C1 Air aansluiten op externe audioapparatuur, zoals een versterker, PA-systeem, audio-interface, enz.
Heb je je tijdens deze Korg C1 Air review al afgevraagd waar ‘Air’ voor staat. Het houdt in dat de piano bluetooth-technologie ondersteunt en het mogelijk maakt om draadloos audiogegevens van je mobiele apparaten naar de C1 Air te sturen. Vervolgens kan je naar ze luisteren via de ingebouwde luidsprekers. Houd er echter rekening mee dat je geen MIDI-gegevens via deze verbinding kan versturen, maar alleen audiogegevens.
Belangrijkste specificaties
- 88 volledig gewogen toetsen
- Real Weighted Hammer Action 3 (RH3)
- Aanslaggevoeligheid: vier niveaus en uit
- Led-scherm
- Geluid: Stereo PCM-systeem
- 120 noten polyfonie
- 30 instrumentgeluiden (6 piano’s)
- 40 vooraf ingestelde pianoliederen
- Reverb, brilliance, chorus (3 soorten elk)
- Pianogeluidselementen: Demperresonantie, key-off simulatie
- Modi: Dubbel, partnermodus, gesplitst (3 tonen)
- 2-track MIDI-recorder (1 slot beschikbaar voor gebruikers)
- Metronoom, transponeren, afstemmen
- Luidsprekers: 2 x 10 cm (2 x 25 W)
- Aansluitingen: MIDI In/Out, hoofdtelefoonaansluitingen (2), Line Out, bluetooth (Audio)
- Afmetingen: 134 x 34,7 x 92,6 cm
- Gewicht: 35 kg
Conclusie van deze Korg C1 Air review
Er zijn momenteel veel geweldige digitale piano’s beschikbaar in de sub-1000 prijsklasse, en de C1 is er zeker een van. De C1 Air is een beetje een ‘uitgeklede’ versie van het G1 Air vlaggenschipmodel. De piano’s hebben veel gemeen, waaronder het elegante ontwerp, RH3-action, geluidsengine, bluetooth audio, enz. Als je de nieuwe serie van Korg interessant vindt, maar de prijs van de G1 Air buiten je budget valt, dan is de C1 Air een uitstekende keuze.
Met deze twee piano’s heeft Korg laten zien dat ze dit marktsegment serieus nemen en zelfs de beste willen worden. We waren aangenaam verrast tijdens deze Korg C1 Air review toen we een heleboel nuttige functies tegenkwamen die Korg nog nooit op hun vorige consumentenmodellen heeft aangeboden. Denk hier aan een MIDI-recorder, vooraf ingestelde nummers, lesfunctie, bluetooth en nog veel meer.
Andere dingen waar echt van genoten hebben, waren de zeer responsieve en fijne RH3-action en een echt goed luidsprekersysteem, waar de meeste concurrenten iets van kunnen leren. USB-poorten, meer intern geheugen voor opgenomen/verzonden nummers, meer opties voor geluidsbeheersing en geluidseffecten, zijn allemaal dingen die we graag in een volgend model zien.