Akai MPK Mini MK3 review
Er zijn iets meer dan twee jaar verstreken sinds onze review van de MPK Mini Mk2 van AKAI. Onlangs introduceerde het Amerikaanse bedrijf de derde generatie van de keyboard controller. We hebben de functies, het toetsenbord, de afwerking en het praktische gebruik van deze keyboardcontroller onder de loep genomen.
Uiterlijk – nu in drie versies
Niet alleen de technische, maar ook de optische diversificatie lijkt op dit moment in de belangstelling van de fabrikanten te staan. Niet alleen Behringer, die zijn RD-6 in tien verschillende kleuren aanbiedt, maar ook AKAI lijkt deze trend te volgen, want het bedrijf biedt de MPK Mini Mk3 aan in drie technisch identieke, maar optisch verschillende versies. De klassieke versie met rode zijpanelen en zwarte behuizing werd altijd al aangeboden. Daarnaast biedt AKAI een volledig zwarte versie (het toetsenbord is ook volledig zwart) en een versie met een omgekeerde kleur van het toetsenbord en een witte behuizing. De rood/zwarte versie was voor ons beschikbaar om te testen.
De afmetingen van de MPK Mini Mk3 zijn meer dan compact: 318 x 181 x 44 mm groot en 750 g zwaar. Het toetsenbord is een miniversie die relatief licht van gewicht is (zelfs voor een minitoetsenbord). Volgens AKAI is het toetsenbord volledig herzien ten opzichte van het vorige model. Eén ding is duidelijk: zulke minitoetsen zijn door hun formaat altijd een beetje een uitdaging voor spelers die de kindertijd ontgroeid zijn. Maar als je eenmaal gewend bent aan het formaat van de toetsen, kun je verrassend goed spelen. Het drukpunt is goed voelbaar en je kunt heel dynamisch spelen.
Vergelijk nu prijzen bij:
Uitrusting en aansluitingen
Vergeleken met de MK2 versie is er niet al te veel veranderd aan de functies van de MPK Mini. Beginnend aan de linkerkant, is het bedieningsoppervlak versierd met een 4-weg joystick en daaronder twee knoppen voor het bedienen van de interne arpeggiator, octaafknoppen en knoppen voor full level en nootherhaling.
Deze worden gevolgd door acht snelheidsgevoelige en verlichte MPC-stijl pads. Deze zijn heerlijk bespeelbaar en zijn volgens AKAI identiek aan die in de MPC X, MPC Live I en MPC Live II. Met behulp van de twee al genoemde knoppen, “Full Level” en “Note Repeat”, kun je de velocity van de pads uitschakelen zodat er altijd een velocity van 127 wordt uitgevoerd (Full Level) of ervoor zorgen dat noten na de eerste hit in het opgegeven ritme worden herhaald (Note Repeat).
Als je verder naar rechts op het bedieningsvlak gaat, volgen acht eindeloze knoppen die, afhankelijk van de werkmodus, de interne arpeggiator kunnen aansturen of vrij te kiezen MIDI control change boodschappen kunnen versturen. Boven de acht knoppen heeft AKAI nog vier knoppen toegevoegd, verantwoordelijk voor Bank A/B, CC, Prog Change en Prog Select, evenals het nieuw toegevoegde OLED display. Vergeleken met de MK2 versie is het display een duidelijke upgrade, hoewel de lettergrootte al dicht tegen de leesbaarheidsgrens aan zit.
AKAI gebruikte dit display voor het eerst op de MPK Mini Play – een keyboardcontroller met een vergelijkbaar ontwerp en minitoetsen, maar met 128 interne geluiden, 10 drumkits en een luidspreker. Met de Mini Play waren de geluidsnamen gemakkelijk te lezen, ondanks het kleine formaat van het display. Nu is het lettertype echter nog kleiner en stopt AKAI tot wel vier regels in het display.
De uitrusting van de MPK Mini Mk3 is behoorlijk weelderig en maakt het mogelijk om een breed scala aan toepassingen te bestrijken met pads, potmeters en de arpeggiator. Je moet het echter doen zonder verdere extra’s zoals een akkoordfunctie, zoals bijvoorbeeld de Launchkey Mini Mk3 biedt.
De aansluitingen van de MPK Mini Mk3 zijn identiek aan die van zijn voorganger, d.w.z. hij biedt een USB-poort voor voeding en gegevensoverdracht en een sustainaansluiting voor het aansluiten van een sustainpedaal. Alleen de plaatsing is veranderd, want de USB-poort is weer naar achteren verplaatst – in de Mini Mk2 zat hij nog aan de rechterkant van de kast. Dienovereenkomstig heeft de derde generatie van de keyboard controller geen MIDI uitgang – jammer voor al diegenen die ook hardware willen aansturen met hun keyboard.
De bouwkwaliteit van de toetsenbordcontroller is erg hoog. Zowel de behuizing als het toetsenbord en de bedieningselementen geven hoop op jarenlang gebruik.
Inhoud van de verpakking
Naast de toetsenbordcontroller bevat de doos van de MPK Mini Mk3 een USB-kabel voor aansluiting op de computer en een meertalige beknopte handleiding.
De leveringsomvang omvat ook een groot software- en geluidspakket, dat voornamelijk vol zit met producten van AKAI’s bedrijfsbroers AIR en SONiVOX, waaronder de Hybrid 3 softwaresynthesizer en de “Mini Grand” en “Velvet” akoestische/elektrische softwarepiano’s.
Onderdeel van het MPK mini pakket is ook de onlangs geïntroduceerde MPC Beats software (review volgt binnenkort) en een aantal bijpassende uitbreidingspakketten. Alles bij elkaar resulteert dit in een pakket met meer dan 1.500 geluiden en 2 GB aan geluidsinhoud – zeker een heel mooi pakket voor niet alleen beginners.
Om het softwarepakket op je eigen computer te installeren, moet je eerst een account aanmaken op akaipro.de. Nadat je het serienummer van de controller hebt ingevoerd, kun je naar de downloadpagina van de software gaan. Net als veel andere fabrikanten heeft AKAI een “softwaremanager” in gebruik genomen waarmee je de afzonderlijke onderdelen van het pakket gemakkelijk kunt downloaden en installeren.
Een tweede tabblad (Meer Info) brengt je naar instructievideo’s, het AKAI forum, FAQ’s, de Quick Start Guide in PDF-vorm en je kunt contact opnemen met support.
Wat ik me eerst afvroeg: Blijkbaar is er geen software-editor voor de Mk3 versie van de MPK mini – ook al wordt die wel genoemd in de Quick Start Guide. Na navraag bij de klantenservice van InMusic wordt echter alles duidelijk: Alleen als je “Show Advanced Software” aanvinkt in de instellingen van de software manager, wordt de download van de editor weergegeven. De reden hiervoor: In het verleden waren er altijd problemen omdat klanten onbedoeld de voorgedefinieerde presets van het toetsenbord hadden veranderd, waardoor ze niet meer goed functioneerden. Daarom gaat de MK3 iets voorzichtiger te werk.
Gebruik in de praktijk
Het aansluiten en instellen van de MPK Mini is in positieve zin weinig spectaculair. Terwijl de labels op de knoppen moeilijk te zien zijn als ze inactief zijn, verandert dit abrupt zodra de controller via USB van stroom wordt voorzien. Dan beginnen alle labels rood op te lichten, wat betekent dat je alles heel goed kunt zien en lezen, zelfs in slechte lichtomstandigheden. Zelfs op donkere podia, in oefenruimtes of studio’s zorgt dit voor de nodige duidelijkheid, wat geweldig is.
Belangrijk om te weten: In plaats van potmeters met markeringen gebruikt de MPK Mini Mk3 eindeloze knoppen (overeenkomstig zonder markeringen). Dit kan voor- of nadelen hebben, afhankelijk van het toepassingsgebied, maar je moet dit weten als je een speciale voorkeur hebt.
In Cubase en Studio One wordt de controller meteen herkend en kan hij worden gebruikt om de DAW, software-instrumenten of plug-ins aan te sturen. De keyboardcontroller is al uitgerust met kant-en-klare presets af-fabriek. Voor de DAW’s Logic Pro X, Ableton Live, FL Studio en GarageBand kunnen de mappings worden opgeroepen via de toetsencombinatie PROG SELECT plus een van de pads. Daarnaast biedt de controller presets voor de MPC Beats software en padinstellingen voor Major, Minor en Chromatic.
Desgewenst kunnen de mappings ook worden gewijzigd via de bovengenoemde software-editor – maar dan moet je wel precies weten wat je doet, d.w.z. kennis van MIDI-CC’s & Co. is een eerste vereiste. Als dat het geval is, kun je de controller of de MIDI-enabled elementen voorzien van vrijwel elk gewenst commando. Het is leuk dat je voor de joystick voor elke richting (links, rechts, omhoog, omlaag) een apart CC-commando kunt programmeren en dat de knoppen namen kunnen krijgen, maar de pads helaas niet.
In totaal kun je acht programma’s/mappings maken met behulp van de editor en naar de controller sturen. Pads en knoppen kunnen twee keer per programma worden toegewezen; banken A en B zijn hiervoor beschikbaar.
De arpeggiator, die zowel voor het vinden van ideeën als voor jammen kan worden gebruikt, is erg leuk. In tegenstelling tot de presets en MIDI-CC’s kan de arpeggiator direct op de controller worden ingesteld. Het biedt bijvoorbeeld zes basis looprichtingen (Up, Down, Exclusive, Inclusive, Order, Random), de noot onderverdelingen 1/4 tot 1/32 triool, de swing kan worden ingesteld tussen 50% en 75%, en het octaafbereik kan worden ingesteld tussen één en vier octaven. Daarnaast kun je aangeven of het moet blijven lopen nadat de toets is losgelaten, of het moet synchroniseren met een externe klok of moet lopen op een tempo tussen 60 en 240 BPM. De instellingen kunnen worden gemaakt via de combinatie Arpeggiator ON/OFF (lang indrukken) plus het bijbehorende keyboard (zie de labels op de toetsen) of via de acht draaiknoppen en het display.
Conclusie: Moet je de Akai MPK Mini MK3 kopen?
Met de derde generatie van het midi controller keyboard doet AKAI alles goed. Het toetsenbord is volledig herwerkt en maakt, ondanks het miniatuur ontwerp, zeer dynamisch spelen mogelijk. De pads zijn identiek aan die van de MPC X en Live 1/2 en kunnen zeer geaccentueerd worden bespeeld. Nieuw is het OLED display, hoewel de indruk enigszins wordt bedorven door het zeer kleine lettertype. Ook nieuw zijn de acht eindeloze knoppen. In eerdere versies vertrouwde AKAI hier nog op knoppen die niet eindeloos waren.
Al met al is de AKAI MPK Mini MK3 een solide en goed gebouwd controller keyboard dat zeer goed kan presteren in de studio, op het podium of in een mobiele omgeving. Uiteindelijk is het enige wat we nog kunnen wensen dat AKAI in de volgende versie een MIDI-uitgang toevoegt aan zijn controller keyboard.
Vergelijk nu prijzen bij: