Akai MPC Live review
Als ik lui zou zijn, dan zou ik zeggen lees een review van de Akai MPC Touch en aangeven dat dit instrument zoals die is, maar dan standalone. Dat klopt deels wel, maar ik zou ook zeker een hoop dingen achterwege laten. Dus ik zal me inspannen en in deze Akai MPC Live review aangeven wat dit instrument anders maakt dan zijn voorganger. Ik zal dit ook doen zonder stil te staan bij de lange geschiedenis van Akai op het gebied van hardware samplers. Ik heb nog nooit een MPC gebruikt of gehad en ik denk dat de meeste lezers onder een bepaalde leeftijd in hetzelfde schuitje zitten, dus we laten de nostalgie over aan de ‘oudjes’.
In tegenstelling tot de MPC Touch, wat puur een controller en interface voor de MPC-software van Akai is, is de Live een echt standalone hardware apparaat. Hij heeft geen computer nodig om beats, melodieën of zelfs begeleidingen te maken. Ondanks die kritische standalone status kan hij echter ook de MPC-software op een Mac of pc aansturen, net als de Touch. Hij is dus zo divers en inclusief als je wilt.
Belangrijkste eigenschappen van de Akai MPC Live
Allereerst geven we je de systeemvereisten om de bijgeleverde software te kunnen gebruiken.
Om de software te kunnen gebruiken moet je PC minimaal 2GB harde schijfruimte (20GB voor alle inhoud), minimaal 4GB RAM (8GB aanbevolen) en minimaal een dual-core 2,5GHz CPU hebben.
- Afmetingen: 424 x 224 x 69 mm
- 16 aanslaggevoelige pads met 8 banks<
- Gewicht: 2,7 kg
- 2GB RAM
- 16GB gebruikersopslag, 10GB van tevoren geïnstalleerde inhoud
- 16 aanslaggevoelige pads met 8 banks
- 4 Q-Link draaiknoppen
- 360-graden encoder
- 22 aparte functieknoppen
- 7-inch diagonaal multi-touch scherm
- 2 x ¼-inch TRS-inputs
- 6 x ¼-inch TRS-outputs
- 3,5mm stereo koptelefoon output
- 2 RCA-inputs
- 2 x 5-pin MIDI-inputs
- 2 x 5-pin MIDI-outputs
- 2 x USB type-A-poorten
- 1 x USB type-B-poort
- SD-kaartslot
De MPC Live wordt aangedreven door de meegeleverde voeding of door gebruik te maken van de ingebouwde oplaadbare lithium-ion-accu, welke tot zes uur accuduur biedt.
Uitpakken
In de doos zit de MPC Live, een voeding, USB-kabel, afgedrukte snelstartgids en instructies voor het installeren van de MPC-software op je computer. Wanneer je de Live bekijkt, dan zie een solide gebouwd en redelijk compact instrument, terwijl er voor een lay-out is gekozen met genoeg ruimte tussen de verschillende knoppen. Het voorste paneel bevat 16 aanslaggevoelige rubberen pads met RGB backlights, vijf touch ‘Q-Link’ encoders, verscheidene knoppen en een 7-inch multi-touch scherm.
Van boven ziet de Live er net zo uit als de MPC Touch, maar de behuizing van de Live is dieper van boven naar beneden. Daarnaast is het achterste paneel rijkelijk gevuld met een master volume draaiknop, 3,5 mm koptelefoonaansluiting, zes ¼-inch outputs, Kensington slot, opname volume draaiknop, phono inputs en line/phone selectieschakelaar, twee ¼-inch inputs, SD-kaartslot, twee MIDI-inputs en twee MIDI-outputs, twee USB-A-aansluitingen, een USB-B-aansluiting, aansluiting voor de voeding en een aan/uit-schakelaar. Ik moet eerlijk zeggen dat het knap is dat Akai dit allemaal op dit paneel heeft weten te plaatsen. Ik mis een ¼-inch koptelefoonaansluiting, maar afgezien van dat heb ik niks te klagen.
De Live heeft 16GB intern geheugen en een 2,5-inch SATA-aansluiting, dus een HDD of SSD harde schijf kan geïnstalleerd worden voor nog meer opslag. Ook is er een oplaadbare accu, welke tot zes uur draadloos jammen mogelijk maakt na 45 minuten opladen. Het model dat ik tijdens deze Akai MPC Live review ontving was al volledig opgeladen, dus een paar minuten na het uitpakken deed ik hem in een tas met een koptelefoon en ging naar een café voor mijn eerst sessie. De MPC Live weegt 2,7 kg, wat niet slecht is voor zo’n geavanceerd muzieksysteem, maar om eerlijk te zijn is het iets te zwaar om elke dag met je mee te nemen, tenzij je een erg toegewijde speler bent.
Eerste indruk
Ik begon met het ontdekken van de van tevoren geïnstalleerde demo-inhoud, wat een goed idee geeft wat mogelijk is. Je hebt de keuze uit genres zoals hiphop, chilled trap en tech house en de soort geluiden die je krijgt zijn one-shots, loops en speelbare instrumenten. Als je even wat tijd spendeert aan het uitproberen van deze demo’s, zal je goed begrijpen wat en hoe je dingen kan bereiken met de Live.
Het neemt even wat tijd in beslag om de lay-out onder de knie te krijgen en uit te vogelen waar je op moet drukken, aan moet draaien of op moet vegen, maar je zal het redelijk snel onder de knie kunnen krijgen. Op het gebied van complexiteit zit de MPC Live tussen de Pioneer Toraiz SP-16 (eenvoudiger) en de Elektron Octatrack in (uitgebreider en meer technisch), en hij is toegankelijk genoeg om direct te beginnen.
Na de demo’s ontdekt te hebben, begon ik met een volledig nieuw project, luisterde en laadde een drumkit, creëerde een basinstrument track en programmeerde patronen voor beide. Er zijn voldoende opties die bij je specifieke werkmethode passen. Je kan je delen opnemen met de pads in realtime, volledig met kwantisatie, ze op het touchscreen tekenen of teruggaan naar de pads om noten in te voeren in step-sequencer stijl.
Om eerlijk te zijn waren de pads zo goed op dit systeem, dat ik veel vaker dan normaal ervoor koos om in realtime op te nemen. Ongeacht de invoermethode waar je voorkeur aangeeft, er is een redelijke hoeveelheid MIDI-bewerking beschikbaar naderhand. Het is geen diepe DAW-stijl functionaliteit, maar goed genoeg om het werk gedaan te krijgen. Zodra je een aantal patronen gecreëerd hebt, kan je ze handmatig afspelen of ze organiseren in een nummer die je af kan spelen in een geprogrammeerde volgorde.
Alles-in-een apparaat
De MPC Live is een echter sampler, dus het gaat net zoveel over het vastleggen en aanpassen van je eigen geluiden, als over programmeren of het gebruiken van bibliotheekinhoud. Materiaal kan geïmporteerd worden vanaf een USB-schijf die rechtstreeks verbonden is met de Live, gesampled van de linker/rechter inputs op de achterkant of vanaf een draaitafel die verbonden is met de phono’s (maar niet allemaal tegelijk).
De resulterende samples kunnen gestemd, ingekort, gesneden of gelooped worden, en ze activeren kan net zo makkelijk zijn als het een loop of one-shot vanaf een pad te starten. Of je kan multi-samples bouwen met snelheidsgevoelige lagen of melodische op sample gebaseerde synthinstrument opstellingen. Naast de traditionele sampling activiteit, introduceert de MPC Live een volledige lineair audio-track opname en bewerking, met individuele bewerking en verplaatsing van geluidsregio’s. Maar ook realtime stretching en pitch-shifting, dus hij kan echt functioneren als een DAW in een vaste behuizing.
Ook nieuw op het gebied van prestaties is clip starten, waarbij de pads van de Live een 4 x 4 platform worden voor het afspelen van clips. Dit lijkt erg op een Push/Launchpad stijl, met alles gekwantiseerd en geactiveerde pads knipperen voordat ze beginnen te spelen. Het is niet zo geëvolueerd als Ableton Live, want dat is uiteraard waar dit programma in specialiseert, maar het is erg indrukwekkend, leuk en volledig bruikbaar als een prestatietool.
Audio-effecten zijn de kerst op de taart voor al dit programmeren en sampling en jamming. En de MPC Live biedt veel meer dan de meestal gelimiteerde hardware opties, waaronder compressors, delays, distortions, EQ’s en reverbs.
Effecten kunnen toegevoegd worden tijdens audio opnames en ‘geprint’ worden naar de schijf met de sample, wat niet iets is wat ik zou doen in een studio situatie. Maar in de meer directe wereld van live-optredens, worden een paar stappen overgeslagen terwijl je inhoud onderweg vastlegt. Ook is er de prachtige XYFX-pagina, welke het scherm omtovert in een soort Kaoss touchpad voor effectenbesturing. Als je het echt wilt, dan kan je een mix met een afgewerkt gevoel krijgen door alleen de MPC Live te gebruiken.
En tijdens dit alles komt de hardware ervaring duidelijk naar voren. Op sommige momenten zal je de uitgebreidheid van een computerscherm missen en de geweldige wereld van opties die daarmee gepaard gaan. De MPC heeft echter een ongelofelijk handig setje met pads en besturingen, een echt multi-touch scherm en is de magie van hardware. Deze brengt een focus terwijl e-mails, meldingen en selfies even vergeten worden en er alleen de hardware en muziek is die je maakt. Ik voel me volledig comfortabel met het maken van muziek met behulp van software, en in tegenstelling tot andere personen voel ik me hier niet schuldig om. Het is echter verfrissend om naar buiten te gaan met een speciaal stukje hardware en een koptelefoon en vervolgens te jammen en creëren zonder afleiding.
Uiteraard wil je het uiteindelijke resultaat met de buitenwereld delen. Je kan het project naar je computer verplaatsen en openen in de MPC-software. Voor ultieme aanpassingen is het echter belangrijk om te weten dat je de MPC-software ook als een plug-in kan gebruiken in andere DAW’s, zoals Live of Logic Pro (werelden in werelden, het is erg diep).
Als verplaatsen naar een computer niet mogelijk of niet je ding is, dan kan je je samenstelling direct renderen als een stereobestand (AIF, WAC of MP3, tot 32-bit/96kHz) naar de onboard harde schijf of verbonden opslag.
En terwijl we de ‘buitenwereld’ bespreken, is het goed om te vermelden dat de MPC Live Bluetooth en wifi heeft. Dit kan interessante nieuwe opties voor bestanden delen, online software updates of toegang tot bibliotheken in een cloud beschikbaar maken. Dit weet ik niet zeker, aangezien deze functies nog niet beschikbaar zijn in de huidige versie (maar snel beschikbaar zouden moeten zijn).
Een enorm voordeel van deze draadloze functionaliteit zal de Ableton Link ondersteuning zijn, wat uitstekend is. Beeld je eens in dat een MPC Live op de interne accu draait, draadloos synchroniseert met iOS-apparaten, andere computers of andere MPC’s, ik kan niet wachten. Link is maar een teken dat de MPC gemaakt is om te integreren met andere hardware. Hij heeft namelijk ook die MIDI-poorten, welke gebruikt kunnen worden om simpelweg te synchroniseren met externe synths of drummachines. Of als onderdeel van een meer complexe relatie voor het programmeren van MIDI-patronen op de MPC Live om geluiden van andere apparaten te activeren in een mooie, stabiele, computervrije omgeving.
Ik heb dit concept getest in deze Akai MPC Live review met een Novation Circuit, gesynchroniseerd via MIDI-out op de MPC Live en vervolgens de linker/rechter audio outputs van de Circuit in de audio inputs van de Live routen. Vervolgens legde ik via een aantal van de interne effecten een aantal samples vast. De twee werkte erg goed samen, waarbij de Circuit realtime synth plezier toevoegde en de hele opstelling draadloos was (de Circuit kan op AA-batterijen werken). Ik had echter nog een paar audio inputs gewild, zodat ik een tweede synth of drummachine toe kon voegen, wat de ‘rig hub’ status van de Live nog meer de hoogte in zou brengen. De nieuwe, grotere MPC X heeft echter meer inputs.
De lay-out is goed georganiseerd en zorgt voor snel gebruik, maar geen enkele besturingsinterface doet alles en daar komen de USB type-A-slots van pas. Deze kunnen USB MIDI-controllers aandrijven. Ik probeerde een Faderfox PC24 en Novation Launch Control XL uit en ze sprongen bij tot leven. Als keyboards meer je ding zijn, voeg dan een MIDI-keyboard toe. Ik verbond een oude M-Audio Oxygen 25 tijdens deze Akai MPC Live review en deze werkte direct.
De MPC Live werkt goed genoeg op zichzelf, maar we hebben allemaal onze eigen voorkeur op het gebied van MIDI-besturing, onze favoriete invoerapparaten en hardware synths en het is goed om te zien dat daar ruimte voor wordt geboden. Nu ik het over uitbreiden heb en je serieus overweegt om de MPC Live te gebruiken, dan zou ik de standalone/mobiele ethiek omarmen en een interne SSD aanschaffen, zodat je niet heen en weer hoeft te lopen naar de computer en ook een tas of koffer.
Alternatieven
Akai MPC X
De meer ambiteuze sampler zal mogelijk de MPC X aan willen schaffen, wat de nieuwe vlaggenschip standalone sampler van Akai is. Deze heeft een groter scherm, 16 draaiknoppen met individuele statusschermen, twee microfoon inputs en 8 CV/gate outputs.
Lees de uitgebreide review van de Akai MPC X review
Pioneer Toraiz SP-16
Als je in de wereld van hardware en prestatie sampling stapt vanuit een dj-achtergrond, dan voel je je mogelijk meer op je gemak met de SP-16. Daarmee wil ik niet zeggen dat andere personen hier niet van zullen genieten, vooral met die analoge filter van Dave Smith Instruments. De SP-16 is relatief standaard, maar goed gebouwd en erg leuk om te gebruiken.
Elektron Octatrack
De Octatrack is een echt haat-liefde apparaat en veel te complex voor een hoop gebruikers, die Ableton Live in een doos verwachte. Hij is echter in staat om geweldige dingen te doen als je bereid bent om er tijd in te steken. Ik ben echter niet een fan van het compact flashgeheugen. De nieuwe Digitakt van Elektron is een meer recht toe, recht aan drummachine/sampler.
Conclusie van de Akai MPC Live
De MPC Live is de volgende logische stap na de MPC Touch. Hij doet alles wat de Touch doet en nog meer met alle computerinteractie die ermee gepaard gaat, maar de standalone status stuurt hem in een compleet andere richting. Dit is een ongelofelijk diverse machine, welke een op zichzelf staand platform is, maar ook als een besturingsinterface met je Mac of pc werkt. Dus hij werkt waar je heen gaat en welke richting je projecten op gaan.
Als je een fan van opties bent, dan is dit de machine voor je. Speel beats en clips met de pads, speel keyboardinstrumenten, programmeer MIDI-patronen, leg audio vast voor live sampling en looping, creëer volledige samenstellingen en mix ze naderhand. De meeste gebruikers zullen aangetrokken worden door de standalone kwaliteiten van de MPC Live. Ik vond de MPC Touch erg fijn, maar op sommige momenten ik vond dat het zo’n bijna hardware ervaring was, dat het een beetje frustrerend was dat je hem niet echt standalone kon gebruiken.
De MPC Live brengt het hele pakket. De pads, het scherm, de sampling, starten van audio tracks en clips, wat ervoor zorgt dat hij boven de concurrentie uittorent op het gebied van realistisch bereikt kan worden met een standalone doos. Als je diepe hardware sampling, sequencing en een hardware DAW wilt (wat het in essentie is), dan is de MPC Live momenteel de beste optie.
We hopen dat je genoten hebt van deze Akai MPC Live review.