Native Instruments Komplete Kontrol S49 review
Bij de meeste MIDI keyboards heb je niet altijd alle knoppen nodig om je DAW (Digital Audio Workstation) aan te sturen. De Native Instruments Komplete Kontrol S49 is de uitzondering. In deze Native Instruments Komplete Kontrol S49 review zullen we het uitgebreid gaan hebben over dit MIDI keyboard en wat je er van kan verwachten op het gebied van functie en features. Daarnaast zullen we het ook gaan hebben over voor wat voor gebruiker hij ontworpen is en wat je nodig hebt om een goed te kunnen gebruiken.
Laten we beginnen met aangeven dat alhoewel we enorme fans zijn van Novation MIDI keyboards, dit een uniek beest is. We hebben nog nooit zo’n geïntegreerde MIDI controller gezien. We gebruiken een hoop Native Instruments plugins, zoals Kontakt, Battery, Massive, Reaktor en meer. Maar dit keyboard maakt het mogelijk om elke Native Instruments plugin naadloos te gebruiken.
Volgens ons is Native Instruments het beste in je werkstroom makkelijker maken. Omdat dit hun specialiteit is, is dit een keyboard die bedoeld is voor producers en DJs. Nog een manier om vast te stellen of een keyboard bedoeld is voor professionals of beginners is meestal de prijs. Deze MIDI controller is zeker niet goedkoop, maar wat je daarvoor krijgt betekent waarschijnlijk dat dit het laatste MIDI keyboard is dat je zal hoeven kopen.
Vergelijk nu prijzen bij:
Native Instruments Komplete Kontrol S49 review
Instellen met Komplete
Toen we dit keyboard uitprobeerde in deze Native Instruments Komplete Kontrol S49 review konden we hem koppelen met Komplete. Komplete is het ultieme software plugin pakket van Native Instruments, met honderden gigabytes plugins en geluiden waar je uit kan kiezen. We begrijpen nu waarom ze hem Komplete Kontrol noemen, aangezien hij synchroniseert met elk geluid en je de mogelijkheid geeft om elk aspect van elk geluid te besturen.
Het is ook belangrijk om te vermelden dat dit keyboard niet geleverd wordt met een kopie van Native Instruments Komplete 10. Jammer genoeg moet je een hoop geld spenderen om dit keyboard met de software te krijgen.
Om je op weg te helpen wordt dit keyboard meestal geleverd met een light versie van Komplete, welke je tien virtuele instrumenten geeft. Dit is genoeg om te beginnen en als je nagaat hoeveel plugins kosten, is tien gratis plugins nog steeds netjes.
Overzicht Native Instruments Komplete Kontrol S49 review
In tegenstelling tot een digitale piano, is de Native Instruments Komplete Kontrol S49 een MIDI keyboard, wat betekent dat je een computer gekoppeld aan een DAW moet gebruiken om er gebruik van te kunnen maken.
Mogelijk vraag je je af of dit keyboard werkt zonder Komplete en daar kunnen we volmondig ja op antwoorden.
Tijdens onze Native Instruments Komplete Kontrol S49 review gebruikte we het keyboard met Sylenth om te zien of dit zou werken. Sylenth is een digitale synth plugin welke het mogelijk maakt om geluiden van presets uit te kiezen of je eigen geluiden te maken. Deze plugin wordt niet gemaakt door Native Instruments, maar de S49 werkte er prima mee. Dit keyboard geeft je echter niet automatische controle over elk aspect van een plugin die niet gemaakt is door het bedrijf. In plaats daarvan moet je elke functie handmatig indelen als je meer controle wilt.
Laten we het eens gaan hebben over een aantal features die je op de S49 kan vinden. We beginnen met de toetsen. Deze voelen erg goed aan. Op de S49 zijn ze semi-gewogen, maar op de S88 (wat het grootste model in de S serie is) zijn ze volledig gewogen.
Voor een MIDI keyboard is semi-gewogen acceptabel en juist ideaal voor een hoop spelers. We vonden het erg fijn om met de toetsen te spelen en we wilde weten hoe het kon dat ze zo goed voelde. Na een beetje onderzoek ontdekte we dat een een Italiaans bedrijf genaamd Fatar het keybed maakt. Voor zo ver wij weten maakt Fatar keybeds voor een hoop keyboards en MIDI controllers, maar om een of andere reden voelt deze zo goed aan.
Maar waar we nog meer van onder de indruk waren dan de toetsen waren de RGB lichten boven het keybed. Deze lichten op wanneer je het keyboard aanzet en worden lichtblauw wanneer je een noot indrukt. We ontdekte ook dat wanneer je door verschillende geluiden scrolt, de lichten niet aan zullen gaan totdat het geluid klaar is. Het fungeert als een soort van gereed signaal, wat erg fijn is.
We zullen verderop meer vertellen over de onboard parameter controle features, maar nu willen we het eerst over de schaal functie hebben, omdat deze ook met de lichten te maken heeft. Wanneer je op de schaal (scale) knop drukt, schakel je alle knoppen uit die niet in de schaal passen, zodat je altijd de juiste noot speelt. Door op shift + scale te drukken kan je de schaal veranderen. De blauwe lichten in deze modus geven alleen de toetsen aan die je in kan drukken. Dit is extreem handig voor personen die niet elke schaal kennen, maar toch een schaal willen spelen. Voor ons was het geweldig voor ongelofelijke solo’s. In deze modus wordt gegarandeerd dat je nooit de verkeerde noot speelt. We hadden enorm veel plezier met deze modus. Je kan ook een chord modus activeren, zodat je akkoorden met een noot kan spelen.
Enorm veel knoppen bij de Native Instruments Komplete Kontrol S49
Je vindt verschillende knoppen op dit keyboard terug, dus we willen het nu graag hebben over wat ze doen. In elke Komplete plugin heb je de optie om alles onboard te tweaken. De knoppen maken het mogelijk om de parameters te besturen, zoals bij een echte analoog synthesizer en maakt het ook mogelijk om filters te besturen, zoals cutoff, resonantie en nog veel meer.
Afhankelijk van de plugin veranderen deze parameters mogelijk, maar ze worden altijd geïntegreerd met de S49. In elke plugin kan je door de pagina’s met parameters scrollen met de pijltjes toetsen aan de linkerkant van de knoppen.
We probeerden tijdens onze Native Instruments Komplete Kontrol S49 review met een paar plugins te spelen om te zien hoe vloeiend het was. We waren echt verrast dat de opties voor het tweaken werkelijk waar eindeloos zijn. Het is erg overweldigend, maar dit betekent wel dat je bijna gegarandeerd bent dat je een geluid kan creëren die niemand nog heeft gemaakt. In een tijdperk waar innovatie in geluidsdesign moeilijk te vinden is, is dit geweldig nieuws.
Wat we echt geweldig vinden, is dat Native Instruments iets heeft kunnen maken met zo weinig knoppen dat alles kan doen. Het scrolwiel wordt bijvoorbeeld gebruikt om door je Komplete bibliotheek te scrollen. Het wiel indrukken werkt als een linkermuisknop en maakt het mogelijk om hetgeen waar je op staat te selecteren. Zodra je in een plugin bent kan je de omhoog en omlaag pijltjes toetsen gebruiken om presets te selecteren of de zwarte pijltjes toetsen gebruiken om wat je maar wilt te doen.
De interface is ook eenvoudig en het is erg makkelijk om te weten wat je met elke knop kan doen. Aan de linkerkant heb je DAW besturingen, zoals opnemen, vooruitspoelen, terugspoelen, afspelen en stoppen.
We zijn fans van onboard arpeggiators op MIDI keyboards, maar een hoop hebben niet een. De Akai serie MIDI controllers hebben dit vaak wel, maar de meeste andere niet. We waren dus aangenaam verrast om te ontdekken dat de Native Instruments Komplete Kontrol S49 wel een heeft. Deze is niet alleen aanwezig, maar ook veel uitgebreider dan wat Akai biedt. De arpeggiator activeren laat verschillende parameters op het scherm zien, zoals ritme, gate, sequentie stijl en of je noten wilt laten schommelen zoals in een jazz liedje. De onboard knoppen maken het makkelijk om toegang tot al deze functies te krijgen en ze tijdens gebruik aan te passen.
De pitch en mod wielen zijn geen wielen. Het zijn touch strips die oplichten op basis van hoeveel je ze draait. Dit is nog een geweldige feature dat modulatie enorm makkelijk maakt.
Om kort samen te vatten zijn we enorme fans van dit MIDI keyboard. Er zijn uiteraard minpunten, zoals dat hij duurder dan de meeste MIDI keyboards met 49 toetsen is. Om daarnaast echt te profiteren van deze controller heb je een computer nodig die duur is, een DAW die bijna net zo duur is als een computer en Komplete 10, wat bijna net zo duur is als de DAW.
Dit is een enorme investering en dat is waarom we denken dat hij alleen maar bedoeld is voor professionals. Als je niet een professional bent, dan kan je perfect voor goedkopere apparatuur kiezen. Je zal alleen niet dezelfde werkstroom en geluidsopties hebben. Maar als je direct het beste van het beste wilt hebben, zodat je niet meer hoeft te investeren in een ander keyboard, dan zou dit degene kunnen zijn die je moet kopen.
Hardware connecties en specs
Dit zijn een aantal noemenswaardige verbindingen en specificaties van de S49:
- MIDI in/out
- USB to Host
- Kensington slot
- Sustain/EXP pedaal verbindingen
- Ongeveer 7kg
Native Instruments S49 vs de concurrentie
Als je je zorgen maakt over de hoeveelheid toetsen op de S49, dan kunnen we je vertellen dat de Komplete Kontrol ook beschikbaar is als model met 25, 61 en 88 toetsen.
Komplete Kontrol S49 vs S25 vs S61 vs S88
De versies met 25 en 61 toetsen zijn bijna hetzelfde als de S49, met de uitzondering dat ze een andere hoeveelheid toetsen hebben. Ze voelen echter hetzelfde aan en zien er ook hetzelfde uit. De S88 is echter waarschijnlijk het vlaggenschip model van de serie. Alhoewel hij dezelfde hoeveelheid knoppen, wielen, touch strips en draaiknoppen heeft, zijn de toetsen volledig gewogen zoals bij een 88 toetsen gewogen digitale piano.
Maar vanwege dit is hij bijna twee keer zo duur als de S49 (je kan de S88 vinden vanaf €989, terwijl de S49 €589 kost). Het zou een waardige investering kunnen zijn voor personen die de extra ruimte en de gewogen toetsen nodig hebben. Maar voor ons is een MIDI keyboard met 49 toetsen voldoende.
Daarnaast kan je altijd door verschillende octaven scrollen, dus je hebt nog steeds hetzelfde bereik, maar je moet omhoog en omlaag schakelen voor die toetsen. We zouden ook de 61 toetsen versie van dit keyboard overwegen, maar we denken dat het 25 toetsen model te klein is (respectievelijk verkrijgbaar vanaf €689 en €379).
Als je dit keyboard echter alleen maar gebruikt voor productie en studio, dan is 25 toetsen mogelijk prima.
Komplete Kontrol S49 vs Akai Advance 49
We noemde Akai al eerder, omdat ze ook MIDI keyboards met arpeggiator functies maken. De Akai Advance 49 is vergelijkbaar met de Native Instruments Komplete Kontrol S49 op een aantal gebieden, zoals de hoeveelheid toetsen en het mooie scherm. De Akai heeft ook pads, wat een enorm voordeel kan zijn voor personen die het fijn vinden om pads in te drukken. De S49 heeft geen pads.
De Akai Advance 49 kan echter intimiderend zijn en hij integreert niet automatisch met Native Instruments plugins zoals de Komplete Kontrol S49. De S49 kost wel iets meer (de Akai is verkrijgbaar vanaf €547), maar wij denken dat we nog steeds voor de S49 kiezen vanwege zijn eenvoudige gebruikersinterface en eindeloze mogelijkheden.
Moet je de Native Instruments Komplete Kontrol S49 kopen?
Omdat je een hoop geld moet investeren om het maximale uit de S49 te halen, is het mogelijk dat je hem te prijzig vindt wanneer je nagaat welke additionele features en accessoires je nodig hebt (naast het keyboard zelf). Voor sommige personen is het een droom keyboard die qua budget altijd net iets te duur is.
Als je echter vindt dat je geen kosten moet besparen om de beste producer te kunnen zijn, dan is het een must have. Ja het is een flinke investering, maar zodra je alles hebt hoef je niks nieuws meer te kopen.
Dus ondanks de kosten denken we dat dit een geweldig keyboard is, vooral als je een professional wilt worden of al bent.
Vergelijk nu prijzen bij:
We hopen dat je genoten hebt van deze Native Instruments Komplete Kontrol S49 review.